Takto nedáte šancu rakovine hrubého čreva!

Prečo je u nás tak veľa ľudí s rakovinou hrubého čreva? A prečo sa napríklad ľudí z afrických krajín netýka?

Odpovedá gastroenterológ MUDr. Dušan Rapoš, CSc., MPH., z Polikliniky Mlynská dolina. 


“Je to zo spôsobu života. Existuje taký celosvetový “pruh”, od Kanady cez sever Európy, Čechy, Maďarsko, Slovensko, smerom na Turecko…Najviac je to v Maďarsku, ale žiaľ, aj my sme na popredných priečkach. A to všetko kvôli obezite a údeninám, ktorých sa naprieč generáciám nevieme vzdať, kvôli červenému mäsu, fajčeniu… 

A, samozrejme, máme málo vlákniny v strave, málo pohybu. Napríklad v Afrike je výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka nízky, až ojedinelý.” 

MUDr. D. Rapoš jedným dychom dodáva, že je veľmi dôležité “porozmýšľať” aj nad obsahom vlákniny v stolici. 

“U nás dosahuje iba 250 g, zatiaľ čo v afrických krajinách je to až 1 kg. 

Optimum je toľko vlákniny, ako je v šiestich jabĺčkach. Ale toľko málokto zje za deň, tak by postačilo pár mrkvičiek, jedno jabĺčko a dať si aj 3 polievkové lyžice pšeničných otrub do jogurtu. Samozrejme, prevarené, tepelne upravené, aby sa aj vydezinfikovali. Alebo skorocel indický (to je známe ako psylium). Tam stačia 3 lyžičky do studenej vody a zapiť pohárom vody. 

Určite spozorujete, že sa vyhnete zápche a bude aj väčší objem vlákniny v stolici.”

A to je veľmi dôležitý aspekt pri predchádzaní rakoviny!

“V gastroenterologickej ambulancii robíme klasické endoskopické výkony – vyšetrenie pažeráka, žalúdka a dvanástnika a, samozrejme, vyšetrenie hrubého čreva cez análny otvor, celého hrubého čreva a koncovej časti tenkého čreva. Chcel by som podotknúť, že vykonávame preventívne kolonoskopie v rámci programu depistáž kolorektálneho karcinómu. To by mal na Slovensku (v 50 – tke) absolvovať každý muž. A takí, ktorí majú prvostupňového príbuzného s výskytom karcinómu, čiže rakoviny konečníka a hrubého čreva, takí už aj v 40tke!” Prízvukuje MUDr. Rapoš. 

Zdroj: Poliklinika Mlynská dolina.

Foto k článku je ilustračné.

Leave a reply